Monday, October 29, 2007

aidilfitri 2007

mus rancang nak sewa bungalow kat rumah kami. biar kita kumpul ramai-ramai beraya kat situ bermula malam raya.

keterangan gambar:
(1) tapi sebelum tu, terpaksa lap lantai kerana tempias hujan petang itu. (2) ini tempat bakal kami sekeluarga berkumpul sambut hari raya (3) lepas penat gotong royong tu, berendam sampai naik putih badan... (4) yang ni plak berendam lama sampai naik kelabu badan... (5) persiapan berbuka puasa (6) persiapan berbuka puasa (7) ini pulak krew dapur – banyak jasa depa nih.... (8) tgh berbincang nak buat apa dengan benda ini... (9) dah decide nak letupkan malam raya dan pagi raya. orang dewasa sahaja yang main benda ni... budak-budak hanya jadi penonton. (10) osama dan tonet. (11) berbincang sebelum buka puasa (12) berbuka puasa



1) berbuka puasa syukur dapat habiskan sebulan puasa (2) solat maghrib dan bertakbir (3) solat maghrib dan bertakbir (4) 12 tgh malam; pekena sup tulang (5) pagi raya, sarapan dulu sebelum solat idilfitri (6) solat idilfitri terpaksa buat kat bungalow sbb pergi ke dua buah masjid, sudah habis solat idilfitri. (7,8) santai raya (9) salam bermaafan zahir dan batin duit raya (10,11 )ziarah kubur mak kat kepong, kl (12) mlm, ziarah rumah ummi aisyah tauke kek.

Wednesday, October 10, 2007

trip to Singapura


(a) 5 october 2007 naik ktm. trip kali ini terkena upper berth plak sebab lambat booking. lebih tujuh jam terkurung dalam ni.
(b) 6 oktober 8:40 pagi sampai Singapura. Inilah barang berharga yang aku kena seludup ke sana; dadah mampat? (dodol)
(c) 9:30 am sampai stesen ktm tanjung pagar, singapura.
dijemput oleh zul dan famili.
(d) 12:12 tgh: pergi ke masjid sultan dengan dehya'.
(f) jumpa kotak rokok terbuang... hmmm seeloknya cara begini boleh mengingatkan remaja supaya jangan merokok.
(g) 6:55 ptg - berbuka puasa kat masjid ghufran.
(h) hmmm ingatkan kat taman tun dr. ismail saja ada masjid al-ghufran ni. solat maghrib, isyak dan tarawikh....
(i) Carta sumbangan berbuka puasa dan moreh.


(j) 10:25 mlm. pergi rumah emak saudara kat bedok. ini pulak warning pada orang yang menconteng dinding. bagus cara ini (tulis pada kertas dan ditampal kat grafiti tu, bukan ditambah conteng lagi dinding tersebut dengan berbagai amaran.)
(k) kat rumah mereka; kitty aku nampak makin berisi. biasalah kerja makan tidur lepas tu tangkap lipas. dia ni kiranya macam pekerja pest control.
(l) pandangan ke luar tingkap.
(m, n, o) 7 oktober 3:20 ptg. on the way ke kompleks tanjong katong; tinjau orang sana shoping kuih, juadah berbuka, dll. ramai sungguh orang kat sana; mcm semut.
(p) 6:45 petang. sebahagian juadah berbuka. hmmm sedap. lepas ni nak balik ke k.l 8:30 mlm zul dan family hantar aku kat Woodland Check Point.
(q) Masuk ke JB naik keretapi ke KL Sentral.
8 Oktober 7:25 pagi sampai KL Sentral. Lepas naik komuter terus balik ke rumah. bersiap-siap ke pejabat; hari ini aku kerja.....