Monday, December 29, 2008

majlis pertunangan Nasrul & Nor Azlin

28 Dis. 2008 aku mengetuai rombongan peminangan untuk adik aku Nasrul di Sungkai. Oleh kerana program bermula jam 3.00 petang, jadi kami sempat singgah untuk rehlah di sungai, berhampiran Teratak Riverview, Hulu Bernam. Kebetulan serawan jala sentiasa berada di dalam bonet kereta yang dipandu Syukri, apalagi aktiviti menjala menjadi idaman.


Suasana meriah semasa majlis pertunangan...

Saturday, December 27, 2008

kisah Zarul di NZ

Zarul ke New Zealand pada 24hb Februari 2008 . Aku mengiringinya ke Singapura kerana flightnya dari Singapura. Oleh kerana first time ke Singapura, terpaksalah aku jadi guide dia... lebih-lebih lagi untuk ke rumah adik aku yang tinggal di sana. Ceritanya di sini:
http://abunyer.blogspot.com/2008/03/paksu-ke-new-zealand.html

Baru-baru ini dia ada memberi memory card digital camera nya kepada aku. Gambar di New Zealand, katanya.

Bila aku view satu persatu gambar tersebut... aku terpandang sekeping gambar yang agak familiar dalam satu BLOG yang pernah aku jumpa semasa merayau-rayau di alam siber.

Bila aku call Zarul... memang dia pasti blog itu kepunyaan Kak As... (mynurkasih.blogspot.com) apalagi dia pun bercerita tentang famili Kak As semasa dia di New Zealand.

Hmmmm.... siapa sangka dunia ini semakin kecil...

Kepada As dan famili, juga rakan taulan Zarul di sana, salam perkenalan dan terima kasih banyak-banyak kerana menerima adik saya (Zarul) bertamu ke rumah anda. Syukran.

Monday, December 22, 2008

Jalinan Anak Rao Malaysia

Ahad lepas 21 Dis. 2008 aku menghadiri Mesyuarat Agung Penubuhan JARO – Persatuan Jalinan Rao Malaysia (JARO) bertempat di Dewan Sri Tanjung, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim, Perak dirasmikan oleh YB Senator Tan Sri Muhammad bin Muhammad Taib, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Malaysia.

Keahlian: Terbuka kepada orang Rao atau
bersemenda (aku ni dikira semenda), warganegara Malaysia.

Gambar sekitar hari Mesyuarat Agung Penubuhan JARO



Sedikit fakta yang dipetik dari buku Mesyuarat Agung Penubuhan JARO

Thursday, December 18, 2008

GISB

memori lama... bila aku berkesempatan ke TTDI, KL...
hati ini bagai diruntun untuk mengenang memori
semasa kerja di sini.

hmmm... aku berlegar sekitar kawasan ini sejak 1982! mencari rezeki...

Monday, December 15, 2008

Aidil Adha di Langkawi

7:45 pagi bertolak dari rumah ke Kangar, Perlis melalui jalan Kuala Selangor. Menjadi kelaziman kalau melalui jalan ini, akan jumpa warong air nira nipah, aku akan beli dua tiga bungkus minuman ini (harganya RM2.00 sebungkus). Sambil memandu, aku akan hirup nira nipah ini.... wow sungguh sedap. Aku sorang saja yang suka nira nipah.... yang lain-lain tak suka.
Sampai Kangar 5:25 ptg. Bermalam di rumah Mus.

Hari: 2 (Ahad 7/12/08)
Famili Zul & Yah dari Singapore sampai K. Perlis pukul 9.00 pagi. Mereka menaiki bas dari JB pukul 10:00 malam. Kami sekeluarga ke Kuala Perlis untuk ke Langkawi bersama keluarga Zul. Sampai Langkawi 12 tgh, terus ke tempat penginapan yang telah ditempah oleh Mus. Kami semua menginap di Chogm Villa, Kuah, Langkawi 4 hari 3 malam.
foto satelit diambil dari Google Map



Malamnya... ada sessi makan-makan di tempat orang bakar lemang... kami dijamu pulak dengan lemang dan ketupat daun palas.... sedap... Terima kasih pada tuan rumah... (ibu bapa angkat Mus). Kami dilayan macam anak sendiri.


Hari: 3 (Isnin 8/12/08) Raya Pertama
Solat Aidil Adha di Masjid Padang Mat Sirat. Seterusnya ziarah keluarga hingga malam. Letih oii.... kenyang dengan ketupat daun palas juga laksa!


Hari: 4 (Selasa 9/12/09) Raya Kedua
Ada program makan sotong bakar di rumah Chef Miqdad. Sementara menunggu program pukul 12 tgh.... sempat lagi bebudak surfing internet.... memancing.


Lepas makan kami pergi Tanjong Rhu, Mangrove Tour. Dari pukul 1:15 ptg hingga 4:00 petang. Anda patut cuba pengalaman menyelusuri laluan hutan paya bakau ini.



5:30 ke Restoran Arab Rajawali, Lagoon Resort Langkawi. Aku tak lepaskan peluang makan kambing. Malamnya pula ada sessi makan cokelat... di penginapan kami.



Hari: 5 (Rabu 10/12/08) Raya Ketiga
12:30 tgh – Program makan kambing panggang di rumah Chef Miqdad. Chef Miqdad masak Nasi Mandi.... Sedap sungguh Nasi Mandi dimakan dengan kambing panggang.

5:30 petang kami menaiki bot bertolak ke Kuala Perlis....
bermalam di rumah Mus di Kangar. Biasanya dapur Mus lengang (kerana isterinya bersalin dan berada di Langkawi); kini dipenuhi tukang masak.... untuk hidangan makan malam....

Demikian sekelumit kisah aidil adha keluarga kami. Anda boleh lihat album gambar sepanjang kami berada di sana dalam Flickr abunyer....

Wednesday, December 3, 2008

Famili Rosli dan Suriani

Famili Rosli dan Suriani.... menuntut ilmu di universiti kat UK.... salam sayang dan selamat maju jaya.