Monday, February 2, 2009

Rehlah Keluarga Shamsudin Mat Jali

Tempat: Tepi sungai Bernam... (berhampiran kubur lama) arah
ke Teratak River View.

Masa: 8:30 pagi

Tarikh: 25/01/2009


On the way ke sana, kami singgah di Dataran KKB untuk bersarapan. Nasi lemak yang dibeli berhampiran gerai kawasan rumah kami. Air... air kosong saja. Dataran Kuala Kubu Bharu ini dibuka waktu petang hingga malam. Waktu pagi... kosong. Duduk kat mana suka, dan jangan lupa lepas makan kemaslah sikit meja, sebagai menghargai kemudahan yang terdapat di situ.



9:00 pagi sampai di sungai. Ramai yang dah ada. Bang Tahir sibuk menyalakan api untuk memanggang. Abang Man dan Icui (Shamsul) pergi cari buluh buat lemang. Orang perempuan pulak sibuk membersihkan ayam, ikan keli untuk dibakar. Budak-budak pulak sibuk melompat di dalam sungai! Siap bergayut pada tali yang tersedia di pokok besar tepi sungai. Macam tarzan... Yeehaaaa!




10.30 pagi semua sibuk dengan persiapan membuat lemang, membakar ikan dan ayam. Budak-budak masih lagi di sungai. Riuh rendah jerit pekik mengindahkan lagi suasana rehlah kami. Biarkan mereka main puas-puas hingga penat dan lapar – memandangkan makanan yang disediakan banyak, siapa lagi diharap untuk menghabiskannya...



Puas main di sungai... mereka naik ke atas bukit, main ala lumba-lumba motor la pulak. Itulah gelagat budak-budak memeriahkan suasana. Bersimpang siur dengan kami yang masing-masing ada tugas.




12:00 tgh datang pulak group anak-anak Allahyarham Shamsudin dengan Allahyarhamha Bakyah Nordin. Mereka membawa bakso dan laksa....


1:30. Bak kata pepatah, "Kusangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari." Hujan turun renyai-renyai. Kami tak nak ambil risiko basah pun mengambil keputusan untuk ke rumah Cikgu Lokman dan Mahanum. Berkumpul pulak di sana sambil makan makanan yang masih banyak berbaki.



3:30 petang, sesi fotografi dan bersurai. Group aku yang paling lewat balik. Kami balik ke KL jam 5:30 petang.

2 comments:

gandasura said...

Bila gamaknya kami boleh join ya?....meriah sungguh...

abunyer said...

Sesungguhnya kita semua amat berbangga mempunyai keluarga yang besar sebegini... Alhamdulillah.

Insya Allah... ada rezeki kita boleh join lagi perjumpaan sebegini. Amin.