Tuesday, July 13, 2010

Kerjaku... tugasku.

Di dalam dunia ini serba serbinya canggih. Semuanya bergerak pantas hingga wujudnya makanan segera. Nak berhubungan dengan kawan-kawan (kengkawan) dengan SMS pun, laju jari menekan punat telefon bimbit, tap tap tap dan SEND. Selang 50 saat kemudian, terima balasan SMS tersebut. Bahasanya? Hmmm terkadang-kadang aku pun tak faham; kit rot hga rit... (bila diterjemahkan, sakit perut hingga cirit!)

Dah, lupakan cerita di atas. Kali ini aku nak ceritakan antara kerja-kerja yang aku lakukan seharian, sejak tahun 2003! Hmmm.... lama jugak tu.

Step 01:
Awal Bismillah, aku dapat foto macam ini... hmmm... tengok tingkap di belakang dua orang pelajar ni... hmmm nampak macam ada anai-anai, takkan nak disiarkan anai-anai yang interframe dalam gambar ni...

Step 02:
Lalu aku pun mulalah klik klik klik klik (bunyi butang mouse) dan save file budak dua orang ini... hmmm nampak cerah sikit tanpa anai-anai di tepi tingkap....

Step 03:
Lepas tu aku pun klik klik klik sambil terteleng kepala mengamati skrin monitor. Tolak sana, tolak sini, klik sana, klik sini, tabur warna; merah sikit, kuning sikit, hijau sikit... bak kata orang semuanya sikit-sikit. Lepas adjust atas sikit, adjust bawah sikit, adjust kiri sikit, adjust kanan sikit teks dan kemudian save file tersebut... jadilah macam foto di atas.

Sekian, adanya.

No comments: